Statystyka dostępu

Ilość wizyt: 77389559

Aktualna strona: 97564

Wydrukowano: 0

Zasłużeni obywatele

Estudio Barozzi / Veiga

Data przyznania: 2015/05/19
Kadencja: VII
Wnioskodawca: Artur Szałabawka Przewodniczący Rady Miasta Szczecin

Estudio Barozzi / Veiga powstało w 2004 roku. Założone przez urodzonego w 1976, w Trento we Włoszech Fabrizio Barozziego oraz pochodzącego z hiszpańskiego Santiago Albero Veigę, urodzonego w 1972. Obaj architekci wcześniej zdobywali doświadczenie w znanych pracowniach, które zaowocowało licznymi realizacjami z zakresu wnętrz, architektury i urbanistyki. Projekty pracowni mają być efektem wnikliwych poszukiwań idealnej formy dla spełnienia wymagań funkcji. Większość projektów firmy, której główna siedziba znajduje się w Barcelonie, zlokalizowana jest na Półwyspie Iberyjskim, we Włoszech i Niemczech. Pracownia uczestniczyła z sukcesami w wielu międzynarodowych konkursach, proponując piękną architekturę, która mimo swojej nowoczesności znakomicie wpisuje się w kontekst miejsca.

Pomysł zbudowania nowej siedziby Filharmonii Szczecińskiej w miejscu nieistniejącego już Domu Koncertowego (Konzerthaus) zrodził się w 2004 roku. Trzy lata później ogłoszono konkurs na koncepcję nowej filharmonii. Wpłynęły propozycje od 44 pracowni z całego świata, a ostatecznie jury postawiło na projekt opracowany przez Estudio Barozzi Veiga z Barcelony.

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie zdobyła nagrodę Unii Europejskiej w Dziedzinie Architektury Współczesnej im. Miesa van der Rohe, - najważniejszą i najbardziej prestiżową europejską nagrodę w dziedzinie architektury, wręczaną co dwa lata od 1987 roku. Zwycięski projekt musiał zmierzyć się z aż 420 pracami z 36 europejskich krajów. To nie pierwsze wyróżnienie dla nowej siedziby Szczecińskiej Filharmonii. Otwarta we wrześniu 2014 r. zdobyła już nagrody szczecińskiego Westivalu Architektury (obiekt 25-lecia w mieście), Grand Prix Życia w Architekturze (jedynej w Polsce nagrody architektonicznej przyznawanej przez Prezydenta RP), zwyciężyła w plebiscytach Bryła Roku i Polska Architektura XXL. Projektanci podkreślali, że główną ich ideą było stworzenie symbolu miasta, z którym mogliby się identyfikować jego mieszkańcy. Budynek o zygzakowatej linii dachu i mlecznobiałych, szklanych elewacjach, na które nałożono gęsto rozmieszczone pionowe profile aluminiowe bezpośrednio nawiązuje do otaczającej historycznej zabudowy – ze strzelistymi wieżami kościołów, stromymi dachami i pionowymi podziałami na elewacjach sąsiednich kamienic. Centralnym miejscem jest główna sala symfoniczna w kolorze złota, z geometrycznym sufitem, w której akustyka pozwala na przygotowywanie nagrań studyjnych. Pomaga w tym między innymi 951 specjalnie zaprojektowanych do tego pomieszczenia siedzeń. W sali kameralnej – zaprojektowanej dla 192 osób – czas pogłosu jest zgodny z projektowanym do jednej setnej sekundy. Stąd też sala ta zyskała miano „akustycznej perełki”. Na co dzień biała fasada Filharmonii może rozbłysnąć wieloma barwami w różnej konfiguracji. Uroczyste otwarcie nowej siedziby odbyło się wraz z rozpoczęciem sezonu artystycznego 2014/2015.


 
© Urząd Miasta Szczecin link zewnętrzny Wszelkie prawa zastrzeżone Kontakt. Pl. Armii Krajowej 1, 70-456 Szczecin