Przejdź do głównego menu Przejdź do treści
logo BIP - powrót do strony głównej BIP UM
  •  
flaga Ukrainy
Zostało uruchomione konto bankowe „Pomoc dla uchodźców z Ukrainy”: 65 1020 4795 0000 9802 0478 9378. Jako odbiorcę przelewu należy wskazać: Gmina Miasto Szczecin, adres: plac Armii Krajowej 1, 70-456 Szczecin. Tytuł przelewu: „Cel darowizny: pomoc dla uchodźców z Ukrainy”.

Inwestycje zakończone - współfinansowane z funduszy zewnętrznych

Filharmonia Szczecińska im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie

„Projekt współfinansowany przez Unię Europejska z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013”

Filharmonia Szczecińska im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie

 Umowa o dofinansowanie nr UDA-RPZP.06.02.01-32-002/09-00 z dnia 2.12 2009 r.

                                       

          

 

I. OPIS INWESTYCJI

 

W wyniku realizacji przedsięwzięcia powstał pięciokondygnacyjny budynek z dwupoziomowym parkingiem podziemnym o powierzchni zabudowy 3234m2, o powierzchni netto całości 12 734 m2 i kubaturze 98 200m3 .

Obiekt zbudowany został na zasadzie połączonych ze sobą elementów – białych, krystalicznych pudełek ze spiczastymi dachami, co w rezultacie stworzyło homogeniczną i zwartą bryłę, o jednolitym wyglądzie w dzień i w nocy. Obiekt ma za zadanie stać się nową ikoną architektury dla Miasta Szczecina.
Na obiekt składają się 2 sale koncertowe. Duża o max. pojemności 953 osoby oraz mała o pojemności 192 osób.
Główne wejście do budynku prowadzić do reprezentacyjnego hollu wejściowego o wysokości trzech kondygnacji, który utworzył ogólnodostępną przestrzeń publiczną z możliwością różnorakiego wykorzystania. Znajdują się w nim kasy biletowe, informacja-punkt obsługi widza, szatnie, toalety. W przestrzeni hollu, pod zawieszoną bryłą małej sali koncertowej znajduje się kawiarnia, a bezpośrednio za nią zaplecze wraz z kuchnią i szatniami pracowników.
Na ostatniej kondygnacji, pod rzeźbionym dachem znajduje się przestrzeń ekspozycyjna, z wglądem poprzez przeszklone świetlne patia w przestrzeń hollu oraz pomieszczenia funkcji administracyjnej – biura zaprojektowane na zasadzie otwartej przestrzeni, której doświetlenie oraz wentylacje umożliwiają umieszczenie w centrum patio. Do głównego foyer pierwszej sali prowadzą monolityczne schody, natomiast wszystkie kondygnacje połączyły ze sobą kręte schody – pionowy element rzeźbiarski w przestrzeni hollu. Na drugim i trzecim poziomie znajduje się  przestrzeń ogólnodostępna jak i pomieszczenia artystów, zaplecze, salonik VIP. Na trzecim poziomie mieści się wejście na wyższy poziom balkonów sali dużej oraz do dużego baru przeznaczonego dla publiczności. Na parterze budynku znajdują się pomieszczenia dla artystów (m.in. garderoby, bar, sale prób wraz z podręcznym magazynem). Na pierwszym piętrze za sceną znajduje się olbrzymia przestrzeń kuluarowa mogąca służyć, w zależności od potrzeb zarówno jako magazyn instrumentów lub poczekalnie dla artystów. Budynek dysponuje dwoma poziomami podziemnego parkingu z wjazdem od ulicy Małopolskiej, w sumie na 157 miejsc.



II. REZULTATY INWESTYCJI

Realizacja inwestycji umożliwiła Miastu:
- organizowanie koncertów na wysokim, europejskim poziomie,
- zwiększenie liczby miejsc w budynkach instytucji kultury w stosunku do potencjalnych widzów,
- uatrakcyjnienie oferty kulturalnej, a tym samym pozyskiwanie nowych widzów,
- podniesienia jakości życia kulturalnego w regionie,
- zwiększenia zainteresowania społeczeństwa życiem kulturalnym Miasta,
- podniesienia atrakcyjności turystycznej Miasta Szczecin oraz całego regionu.

Filharmonia Szczecińska wygrywa konkursy architektoniczne. Otrzymała:

- pierwszą nagrodę konkursu  Eurobuid Awars 2014 w kategorii "Najlepszy Projekt Architektoniczny Roku". W opinii architektów jest najciekawszym obiektem wybudowanym w Polsce w tym roku

- pierszą nagrodę Westivalu "Obiekt 25-lecia - symbol przemian" w kategorii "Najlepszy obiekt użyteczności Publicznej",

- nominację do najbardziej prestiżowej europejskiej nagrody architektonicznej im. Miesa van der Rohe (ufundowanej przez Komisję Europejską, Parlament Europejski i barcelońską Fundację im. Miesa van der Rohe).

III. WYKONAWCY

- Autor projektu budowlanego: ESTUDIO BAROZZI VEIGA S.L. Barcelona
- Inżynier Kontraktu: P. U. I. EKO-INWEST S.A.
- Wykonawca robót budowlanych: WARBUD S.A.

IV. WARTOŚĆ INWESTYCJI

Wartość inwestycji: około 122 000 000 PLN
Projekt uzyskał dofinansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007 - 2013 w ramach: Osi Priorytetowej 6 „Rozwój Funkcji Metropolitalnych”, Działania 6.2. „Wzrost atrakcyjności kulturalnej na obszarze metropolitalnym”, Poddziałania 6.2.1. „Rozwój infrastruktury kulturalnej na obszarze metropolitalnym”.
Zgodnie z Anekem nr 9 do umowy o dofinansowanie Projektu kwota dofinansowania wynosi 31 709 200,90 PLN.
 
Bieżąca wartość dofinansowania pozyskana przez Urząd Miasta Szczecin: 26 497 114,29 PLN.
 


V. HARMONOGRAM INWESTYCJI

Okres realizacji inwestycji: marzec 2011r. – maj 2014r.


VI. LOKALIZACJA INWESTYCJI

Inwestycja zlokalizowana jest przy ul. Małopolskiej 48 w Szczecinie.

udostępnił: , wytworzono: 2015/01/22, odpowiedzialny/a: Monika Tomiak, wprowadził/a: Tomasz Czerniawski, dnia: 2015/11/04 09:18:05
Historia zmian:
Wprowadził Data modyfikacji Rodzaj modyfikacji
Tomasz Czerniawski 2015/11/04 09:18:05 modyfikacja wartości
Monika Tomiak 2015/01/22 12:11:20 nowa pozycja